Prijavite se na naš Newsletter
Gvoždje je važan mineral a najvažnija uloga u organizmu je da ulazi u sastav hemoglobina koji je neophodan za normalni funkciju eritrocita.Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži i vrše prenos kiseonika do svih tkiva i organa,ustvari sam hemoglobin vezuje i prenosi kiseonik.
Smatra se da oko 30% ljudi ima manjak gvoždja.Manjak gvoždja u organizmu je često posledica gubitka krvi prilikom nekih povreda ili kod starijih osoba kada postoji neprimetno krvarenje iz digestivnog trakta.
Hemoglobin je globularni protein,a sama Hem grupa se sastoji od organskog dela i atoma gvoždja koji je odgovoran za vezivanje kiseonjika.
Ako ukupni hemoglobin padne ispod odredjenih vrednosti dolazi do anemije.Simptomi veoma niskog hemoglobina odnosno anemije su:
Feroglobin forte se preporučuje:
Preparat sadrži: 30 kapsula
Preporučena upotreba:odrasli i deca starija od 12 godina - jedna kapsula dnevno uz glavno jelo ili odmah nakon jela
Gvožđe 30 mg, Cink 12 mg, Vitamin B6 5 mg, Bakar 2 mg, Folna kiselina 500 μg, Vitamin B12 10 μg
Anemija je stanje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija-eritrocita da prenesu kiseonik do svih organa.Osim smanjenja eritrocita u krvi,smanjuje se i nivo hemoglobina.
Uzroci anemije su razni ali je nedostatak gvoždja jedan od glavnih uzroka.Nizak nivo hemoglobina je vrlo čest u trudnoći i može nastati uglavnom zbog nedostatka gvoždja.
Čim se u krvi poveća nivo gvoždja ,povećava se i nivo hemoglobina.Cilj lečenja anemije je normalizacija krvne slike i dopunjavanje rezerve gvoždja.
U slučaju veoma niskog hemoglobina ,lekar posle uvida u rezultate krvne slike može da uvede suplementaciju gvoždjem.Lečenje najčešće traje 3-6 meseci a nekada i duže.Takodje jako je bitno da stručna osoba isprati terapiju kako ne bi došlo do predoziranja gvoždjem koje može imati neželjene efekte.
Vitamini B grupe B6 I B12 se koriste za smanjenje umora ,a mogu se koristiti za umanjenje simptoma anksioznosti i depresije i doprinose normalnoj funkciji nervnog sistema. Vitamini B grupe pomažu pretvaranje hrane u energiju.